CBRN-symposium Salisbury

27-11-2019

Afgelopen dinsdag vond er een uniek symposium plaats: first responders uit het Verenigd Koninkrijk deelden hun ervaringen over de aanslag in Salisbury. Hierbij werd de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter vergiftigd met het zenuwgas Novichok.

Het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) organiseerde het symposium op de legerplaats Oirschot. Zo’n 350 medewerkers van o.a. politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie waren hiervoor uitgenodigd. Ook internationale medewerkers uit onder andere België, Duitsland en Noorwegen waren aanwezig bij deze unieke kijk in de keuken van de Britten.

Tijdens het symposium zelf werd er niet alleen geluisterd naar de verhalen van de Britse first responders. Er was ook ruimte voor het stellen van vragen die speelden bij het publiek in de volle bioscoopzaal. Na het symposium was er nog ruimte om persoonlijk in gesprek te gaan met de Britse collega’s.

Luitenant-kolonel Douglas Broman, commandant DCBRNC, benadrukt het belang van dit symposium: ‘Doordat de Britten hun ervaringen met Novichok met ons hebben gedeeld, kunnen we nu nóg effectiever optreden tegen een CBRN-dreiging. De aanval van vorig jaar heeft bewezen dat het risico op zoiets reëel is. Het is dus belangrijk dat wij er klaar voor zijn als een dergelijk CBRN-incident onverhoopt ooit in ons eigen land mocht plaatsvinden.’

Tijdens het symposium vond er ook een andere primeur plaats: de première van de promofilm van het DCBRNC. Broman: ‘Vanwege onze expertise op het gebied van CBRN en ons Nationaal Trainingscentrum CBRN zijn wij uniek in Europa, zo niet in de wereld. We hebben daardoor al professionals uit diverse landen kunnen trainen zoals Nigeria, Maleisië en Irak. Het is daarom goed dat we nu een extra middel hebben om dit nog meer bekend te kunnen maken in binnen- en buitenland.’

Promofilm Defensie CBRN Centrum (Engels)

The Defense CBRN Center: who we are and what we do