Eerste specialist bevorderd bij DCBRNC

13-10-2020

Vandaag had het DCBRNC een nieuwe primeur: de eerste sergeant CBRN-specialist (SPEC) werd bevorderd. Dit gebeurde bij de CBRN Responseenheid waar sergeant Joey sinds kort geplaatst is. Daarmee is hij een van de eerste sergeant SPEC'ers van de Koninklijke Landmacht en de eerste van het opleidings- en trainingscentrum genie (OTCGenie), waarvan het DCBRNC onderdeel is.

Op 30 januari dit jaar heeft de commandant landstrijdkrachten - luitenant-generaal Wijnen - akkoord gegeven voor de functionalisatie en specialisatie van het CBRN-domein. Dit geeft militairen en burgers met een relevante achtergrond de mogelijkheid om zich specifiek te blijven richten op CBRN-gebied gedurende hun loopbaan. Dit draagt bij aan de kwaliteit van het werk en zorgt voor behoud van (specialistische) kennis binnen de CBRN-eenheden.

Sergeant Joey is daar een voorbeeld van. Voordat hij specialist werd, was hij korporaal bij de Koninklijke Landmacht. Op de Koninklijke Militaire School volgde hij de specialistenopleiding waardoor hij nu voor de langere termijn verbonden zal blijven aan het CBRN-domein. Bij zijn bevordering werden zijn nieuwe rang- en onderscheidingstekens conform de RIVM-maatregelen uitgereikt en volgens de traditie natgemaakt en 'ontsmet'.

De rang- en onderscheidingstekens die horen bij de specialist.