Wisseling van de wacht: nieuwe commandant Defensie CBRN Centrum

19-03-2020

Op donderdag 19 maart 2020 droeg luitenant-kolonel Douglas Broman het commando over het Defensie CBRN Centrum (DCBRNC) over aan zijn ranggenoot André van Wijk. Dit werd in Vught in aangepaste vorm gedaan vanwege de dreiging van het landelijk heersende coronavirus.

In de afgelopen drie jaar stond Broman aan het roer van het DCBRNC en was hij onder andere verantwoordelijk voor de reorganisatie van het centrum en het zetten van de eerste stappen van de functionalisatie/specialisatie van het CBRN-domein binnen de Koninklijke Landmacht. Laatstgenoemde is een nieuwe mijlpaal op CBRN-gebied. Het geeft personeel binnen Defensie en geïnteresseerden vanuit de burgersamenleving de kans om (langer) actief te zijn binnen het domein van CBRN binnen de Koninklijke Landmacht.

Luitenant-kolonel André van Wijk heeft bij de overdracht het commando overgenomen over het DCBRNC. Van Wijk was hiervoor Hoofd Bureau Reservisten bij de Koninklijke Landmacht. Van Wijk wil doorpakken op de door Broman ingeslagen weg naar functionalisatie/specialisatie van het CBRN-vakgebied. ‘Hierdoor worden we als persoon en als organisatie beter en kunnen we ons netwerk nog beter gebruiken en uitbouwen’, aldus Van Wijk. Hij geeft hierbij aan dat zijn ervaring met civiel-militaire samenwerking uit zijn vorige functie goed van pas kan komen in het werk van het DCBRNC. Want het DCBRNC werkt immers ook intensief samen met verschillende (civiele en internationale) partners om Nederland veiliger te maken.

Broman gaat aan de slag als Plaatsvervangend Afdelingshoofd Advies & HRM binnen de Directie Personeel & Organisatie van de Staf van de Koninklijke Landmacht (Staf CLAS).